Opblødning af hø

Vidste du det om opblødning af hø? Opblødningstid

Overforbrug af Vandopløselige Kulhydrater (VK) i hø kan resultere i forfangenhed, og derfor er det ofte anbefalet at lade høet opbløde i vand for at reducere VK-niveauet. MEN hvor meget VK og protein udvaskes? Og reducerer opblødning VK-niveauet til et acceptabelt niveau for heste med tendens til forfangenhed?

En undersøgelse mellem Equine and Livestock Nutrition Services, Mars Horsecare UK Ltd. og Waltham Centre for Pet Nutrition er kommet til følgende konklusion...

(man undersøgte 4 VK-dele; fructan, sucrose, glucose og fructose, samt råprotein niveauet blev beregnet ved hver udtrukket prøve - 9 forskellige hø opblødt over ialt 16 timer - i intervaller af 20 og 40 minutter, samt 3 og 16 timer):
RESULTAT: VK reduceres gennemsnitlig 5% efter 20 min., 10% efter 40 min., 17% efter 3 timer og 29% efter 16 timer. Ændringer i Råprotein varierede lidt blandt de ni typer hø, men var ikke væsentlig reduceret. Udvaskning af VK-dele (fructan, sucrose, glucose og fructose) var væsentlig stor, men varierede blandt alle 9. Kun hos 2 ud af de 9 høtyper blev VK-niveauet reduceret til et niveau, som menes sikker for forfangne heste. Selvom opblødning reducerer VK-niveauet, kan opblødt hø IKKE garanteres at være sikker for forfangne heste uden først at blive analyseret. Det er derfor anbefalet at vælge et hø med et lavt VK-niveau bekræftet via analyse som en yderligere sikkerhedsforanstaltning.

 
Har vandtemperaturen indflydelse på reducering af Vandopløselige Kulhydrater (VK)?
Blandt 4 forskellige undersøgte typer af hø, som blev opblødt ved 8, 16 og 49 °C, og tested efter 1, 3 og 16 timers opblødning, blev konklusionen, at hø opblødt i vand over 16 °C varmt i 16 timer, resulterer i det største og mest konsistente tab af VK, MEN, selv da er det gennemsnitlige tab/udvaskning mindre end 50% af det oprindelige VK-niveau før opblødning, og ved hø med et højt VK-niveau (f.eks. 20% VK pr. kg) betyder dette, at høet IKKE er egnet til heste med forfangenhed.

DERFOR skal opblødning af hø ALTID ses som en yderligere sikkerhedsforanstaltning, men husk at det er KRITISK VIGTIGT at have høet analyseret først - før fodring til heste med forfangenhed/ risiko for forfangenhed. Vælg altid et hø med det laveste niveau af VK (<10%) ELLER vælg en erstatning som Happy Hoof til at sikre at du ved det præcise niveau af VK, som du giver til din hest.